Amazone goed bestand tegen droogte

Amazone regenwoudHet Amazone regenwoud is waarschijnlijk beter bestand tegen droogte dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. De meeste klimaatmodellen overschatten de schadelijke effecten van droogte in het Amazonregenwoud, omdat geen rekening wordt gehouden met hergebruik van vocht door het regenwoud. Een deel van het regenwater dat wordt opgenomen door de bladeren en aarde verdampt weer en zorgt voor nieuwe regen.

Deze cyclus kan het regenwoud tot op zekere hoogte beschermen tegen periodes van droogte, zo melden onderzoekers van de Universiteit van Exeter in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Climate.

7 Natuurwonderen

Het Amazonegebied is in 2011 verkozen tot een van de 7 natuurwonderen. Vele miljoenen mensen hebben hiervoor een stem uitgebracht. Het Amazone regenwoud is zo uitgestrekt dat het invloed heeft op het weer en klimaat over de gehele aarde. We mogen blij zijn dat het regenwoud nog de kracht heeft om een dergelijk herstellend vermogen te hebben.

Verrassende bevindingen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen met behulp van een computermodel waarin ze nadrukkelijk rekening hielden met het hergebruik van vocht.

De resultaten laten volgens hoofdonderzoekster Anna Harper zien dat het Amazonegebied beter bestand is tegen opwarming van de aarde dan tot nu toe werd gedacht.

“Het is een reactie van het regenwoud zelf die de intensiteit van droogte kan verminderen”, verklaart ze op de nieuwssite van de Universiteit van Exeter.

Ongerepte natuur

Wel waarschuwt Harper dat het hergebruik van vocht alleen droogte kan compenseren als de natuurlijke processen in het regenwoud niet worden verstoord.

“Het hergebruik van vocht werkt het beste in grote gebieden van ongerepte natuur”, verklaart ze op de nieuwssite van de Universiteit van Exeter.

“Het is dus essentieel dat er maatregelen worden genomen om het Amazoneregenwoud te beschermen en ervoor te zorgen dat deze natuurlijke processen doorgang vinden als ons klimaat droger wordt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *