Amazone goed bestand tegen droogte

Amazone regenwoudHet Amazone regenwoud is waarschijnlijk beter bestand tegen droogte dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. De meeste klimaatmodellen overschatten de schadelijke effecten van droogte in het Amazonregenwoud, omdat geen rekening wordt gehouden met hergebruik van vocht door het regenwoud. Een deel van het regenwater dat wordt opgenomen door de bladeren en aarde verdampt weer en zorgt voor nieuwe regen.

Deze cyclus kan het regenwoud tot op zekere hoogte beschermen tegen periodes van droogte, zo melden onderzoekers van de Universiteit van Exeter in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Climate.

7 Natuurwonderen

Het Amazonegebied is in 2011 verkozen tot een van de 7 natuurwonderen. Vele miljoenen mensen hebben hiervoor een stem uitgebracht. Het Amazone regenwoud is zo uitgestrekt dat het invloed heeft op het weer en klimaat over de gehele aarde. We mogen blij zijn dat het regenwoud nog de kracht heeft om een dergelijk herstellend vermogen te hebben.

Verrassende bevindingen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen met behulp van een computermodel waarin ze nadrukkelijk rekening hielden met het hergebruik van vocht.

De resultaten laten volgens hoofdonderzoekster Anna Harper zien dat het Amazonegebied beter bestand is tegen opwarming van de aarde dan tot nu toe werd gedacht.

“Het is een reactie van het regenwoud zelf die de intensiteit van droogte kan verminderen”, verklaart ze op de nieuwssite van de Universiteit van Exeter.

Ongerepte natuur

Wel waarschuwt Harper dat het hergebruik van vocht alleen droogte kan compenseren als de natuurlijke processen in het regenwoud niet worden verstoord.

“Het hergebruik van vocht werkt het beste in grote gebieden van ongerepte natuur”, verklaart ze op de nieuwssite van de Universiteit van Exeter.

“Het is dus essentieel dat er maatregelen worden genomen om het Amazoneregenwoud te beschermen en ervoor te zorgen dat deze natuurlijke processen doorgang vinden als ons klimaat droger wordt.”

Meest onvervangbaar natuurgebied

Sierra Nevada de Samta Marta desdel EspacioHet meest onvervangbare stuk natuurgebied in de wereld is het Sierra Nevada de Santa Marta Natural National Park in Colombia. Het betreft een stukje kustgebergte vlakbij de Caribische Zee. Tot deze conclusie zijn wetenschappers gekomen na het onderzoeken van gegevens van 173.000 beschermde natuurgebieden en 21.500 bedreigde plant- en diersoorten. Hun bevindingen zijn 14 november gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De wetenschappers analyseerden voor de International Union for Conservation of Nature (IUCN) onder andere welke gebieden het meest betekenen voor het behoud van dier- en plantsoorten en kwamen tot een lijst met 78 gebieden die zij als uiterst onvervangbaar bestempelden. Vooral omdat er soorten voorkomen die elders niet leven.

Op die lijst staan bijvoorbeeld de Galapagos eilanden, het Manu National Park in Peru, de National Wildlife Refuge in Hawaï en het Canaima National Park in Venezuela. Het Sierra Nevada de Santa Marta Natural National Park ligt hoog in de bergen in Colombia en herbergt tientallen dier- en plantsoorten die alleen daar voorkomen.

Werelderfgoed

Opvallend is dat een groot deel van de gebieden die als uiterst onvervangbaar worden beschouwd, niet als werelderfgoed te boek staan. Dat geldt ook voor het park in Colombia. De wetenschappers willen dat de natuurgebieden die erfgoedstatus zo snel mogelijk krijgen omdat ze dan beter beschermd worden. De IUCN is de organisatie die de rode lijst van bedreigde plant- en diersoorten bijhoudt.

Het lijkt er zelfs op dat wij allemaal ons meer druk maken om de hoogte van onze energierekening en veel minder over het behoud van onze planeet.  Echter als we niet zuinig zijn op onze natuur heeft leven op deze planeet ook geen zin. Dan doet die hoge energierekening er helemaal niet meer toe.

Dertien procent beschermde gebieden

Op dit moment beslaat het aantal beschermde gebieden wereldwijd zo’n dertien procent van het landoppervlak. Om die gebieden te beschermen, is echter wel personeel en geld nodig en dat, schrijven de onderzoekers, is er in veel gevallen niet of nauwelijks.

Om toch een zo groot mogelijke hoeveelheid met uitsterven bedreigde of unieke dieren goed te kunnen beschermen, is het belangrijk juist die gebieden te bewaken die daarvan ook de meeste herbergen.

De gebieden bevinden zich bijna allemaal rond de evenaar tussen de noordelijke Kreeftskeerkring en de zuidelijke Steenbokskeerkring.

Onder de beter te beschermen gebieden vallen bijvoorbeeld de Galapagoseilanden met onder andere de bekende galapagosreuzenschildpad en vele andere endemische soorten. Maar ook het Udzungwa Mountains National Park in Tanzania met bijzondere nevelwouden.

Uiteindelijk bleven er achtenzeventig plaatsen over om extra goed te beschermen. Tezamen herbergen die gebieden meer dan de helft van 600 wereldwijd bedreigde vogels, amfibieën en zoogdieren.

Het is opvallend dat de betreffende gebieden niet behoren tot de 7 natuurwonderen die in 2011 zijn gekozen. Een duidelijk signaal dat wij als bewoners van deze planeet ons veel te weinig van bewust zijn wat onze natuurschatten zijn en de daadwerkelijke natuurwonderen zijn.

Hoop behoud biodiversiteit

Beschermde gebieden zijn de belangrijkste hoop op het kunnen waarmaken van de ambitieuze doelen die er gesteld zijn voor het behoud van zoveel mogelijk biodiversiteit, maar als al die gebieden alleen in naam bestaan en verder geen bescherming genieten, heeft het weinig zin, schrijven de onderzoekers.

“We hopen dat begeleiding samen met de specifieke gegevens uit de studie zal helpen om beschermde gebieden effectiever en beter te kunnen beschermen om zo de mondiale biodiversiteit te behouden,” besluiten de onderzoekers hun paper.